Ушел из жизни Вадим Николаевич Ягодин & Ягодиндан ?олган мерос

033   Вчера ушел из жизни Вадим Николаевич Ягодин, доктор исторических наук, профессор, главный научный сотрудник Каракалпакского отделения Академии наук Республики Узбекистан (г. Нукус).

ВАДИМ НИКОЛАЕВИЧ ЯГОДИН –
ИСТОРИК И АРХЕОЛОГ КАРАКАЛПАКСТАНА

066

033   Вадим Николаевич Ягодин родился в 1932 г. в г. Бузулуке Оренбургской обл. В 1935 году его отец получает приглашение на работу в Русский драматический театр в г. Турткуле, и Вадим вместе с родителями переезжает в Каракалпакию. В 1955 г. окончил Ивановский госуниверситет и начинает работать в дол­жности научного сотрудника в Республиканском историко-краеведческом музее г. Нукуса. Вскоре его переводят в Каракалпакский комплексный научно-ис­следовательский институт АН Узбекистана на должность археолога. В 1963 г. Вадим Николаевич защитил кандидатскую диссертацию в Институте этнографии (Москва). В 1991 г. защитил докторскую диссертацию в Московском университете им. Ломоносова. В 1964–1968 гг. Вадим Николаевич – старший научный сотрудник Института истории, языка и литературы Каракалпакского филиала Академии наук Узбекистана. В 1969–1991 гг. – зав. отделом археологии. С 1992 г. – директор Института истории, археологии и этнографии Каракалпакского отделения АН Узбекистана.

Вадим Николаевич – участник археологических экспедиций на территории Узбекистана, Туркменистана, Казахстана, России, Афганистана, Иордании. Руководитель археологических экспедиций на территории Южного Приаралья и в пустынях Арало-Каспия. Автор более 100 научных работ на темы истории, археологии и палеогеографии Центральной Азии, Ближнего и Среднего Востока. Заслуженный работник культуры Республики Каракалпакстан, заслуженный деятель науки Республики Каракалпакстан, награжден орденом «Мехнат шухрати», член Российского археологического общества, член Нью-Йоркской Академии наук., международный эксперт Австралийского научного совета, За­меститель председателя Спецсовета по защите кандидатских диссертаций при Институте истории, археологии и этнографии Каракалпакского отделения АН Узбекистан, член Спецсовета по защите докторских диссертаций при Самаркандском институте археологии АН Узбекистана.

Вадим Николаевич ввел в мировую историческую науку описание новой археологической культуры, которой дал наименование кердерской по имени брода и области Кердер в дельте Амударьи. На этой земле в древности обитали предки каракалпакского народа. В. Н. Ягодин со своими сотрудниками подготовил и издал сборник трудов «Вопросы антропологии и культуры Кердера», им исследован оссуарный и раннемусульманский могильник Миздахкана близ г. Ходжейли. На материале раскопок им совместно с антропологом Т. Ходжайовым издана книга «Некрополь древнего Миздахкана», вызвавшая интерес у историков государств Евразии. Экспедиция под его руководством провела раскопки в г. Хиве и установила возраст города в 2500 лет.

В течение 20 лет (1970–1991) экспедиция под началом Вадима Николаевича вела полевые исследования по программе археологического изучения пустынь, раскинувшихся между Аральским и Каспийским морями. Был открыт палеолит Арало-Каспия, описаны памятники ранних и поздних кочевников, определена роль кочевого скотоводческого населения в истории народов Южного Приаралья, их взаимоотношений с оседло-земледельческими цивилизациями, что по-новому осветило сложнейшие процессы этногенеза и культурогенеза народов Южного Приаралья.

На Устюрте Вадим Николаевич исследовал стреловидные планировки загонов древ­них охотников на сайгаков, куланов, джейранов. Научное описание этого феномена получило международную известность. Подобные археологические памятники были обнаружены археологами на Аравийском полуострове. Необходимость их сравнительного изучения привели Вадима Николаевича в хашимитское Королевство Иордания (Ближний Восток), где он работал совместно с археологами Сиднейского университета (Австралия) и Британского института. Результаты исследований получили освещение в научных изданиях государств Западной Европы и США.

Вадим Николаевич принимал участие в работе Международной археологической экспедиции (1975–1977 гг.), которая решала проблемы, связанные с историей древнейших цивилизаций Центральной Азии.

Руководимый Вадимом Николаевичем институт развивает международные научные связи. Большой научный проект проводится в жизнь совместно с учеными Сиднейского университета (Австралия). В рамках проекта работает Каракалпакско-Австралийская археологическая экспедиция, которая ведет раскопки памятников VI–IV вв. до н. э. на территории Берунийского района. Успешно развиваются связи с учеными Французского института исследований Центральной Азии и Национального центра научных исследований Франции.

Сформировалась научная школа профессора Вадима Николаевича Ягодина. Он читает лекции по истории Древнего Хорезма в Каракалпакском госуниверситете и Сиднейском университете (Австралия). Вадим Николаевич Ягодин – автор и член редколлегии «Истории Каракалпакской АССР» в 2-х томах. Под его руководством издан сборник трудов «Древняя и средневековая культура юго-восточного Устюрта». Он автор монографии «Стреловидные планировки Устюрта». Под его руководством и при его участии выходят тома серии «Археология Приаралья» и др.

Литература: Бочин В. Ягодин Вадим Николаевич. Нукус, 2007.

065ЯГОДИНДАН ?ОЛГАН МЕРОС
066

Ўзга юртда ту?илиб бизнинг ватанимиз тарихи, маданияти ва санъатига ихлос ?ўйган, ёки бош?а миллатга мансуб бўлиб Ўзбекистон фани исти?боли,хусусан тарих илми ривожига катта ?исса ?ўшган олимлар кўпчиликни ташкил ?илади.Буларга Г.Пугаченкова, Э.Ртвеладзе, С.П.Толстов, Л.С.Толстова, В.М.Массон, Б.В.Андрианов, М.Филанович, Ю.Буряков, Б.И.Вайнберг, О.А.Вишневская,Ю.А.Рапопорт,М.Г.Воробьёва,В.Л.Воронина,С.А.Ершов,Ю.А.Заднепровский, М.А.Итина,В.Н.Пилипко каби кўплаб тарихчи, археолог,этнографларни мисол ?илиб келтириш мумкин. Ўзидан оламшумул мерос ?олдирган И.В.Савицкийнинг жонбозлиги ва фидойилигигаку ?ар ?анча та?син айтса арзийди.Ана шу сафдаги олимлар орасида эса Вадим Ягондиндек ?уйи Амударё бўйларидаги ?аълаларни тад?и? ?илган маш?ур олим ?ам бор эди.?а, афсуски “эди” дея ёзиша мажбурмиз.Чунки, 2015 йилнинг июн ойида умрининг асосий ?исмини ?ор?алпо?истонда ўтказган профессор Вадим Ягодин вафот этди.
?а, тарих фани о?ир жудоликка учради — йирик олим, маш?ур археолог, камтарин инсон — Вадим Николаевич Ягодин 84 ёшида оламдан ўтди. Унинг деярлик бутун умри — йигитлик чо?идан бошлаб, охирги нафасигача, ватанига айланган гўша — ?ора?алпо?истон билан бо?ли? бўлди, шу заминда ўл?айди, камол топди, обрў ?озонди.
У 1932 йилда Оренбург вилояти Бузулу? ша?рида зиёли оиласида дунёга келди. Ёшлигида бўлажак археологнинг отаси Тўрткўл ша?ридаги мактаблардан бирига муси?а ў?итувчиси ?илиб ишга юборилганди. Вадим ?ам дастлабки таълимни шу ерда олди. Кейинчалик илмга чан?о? ва кириш имти?онларини яхши топширган йигитчага Н.Г. Чернишевский номидаги Иваново-Вознесенк Давлат университети тарих факультети эшиклари кенг очилди. Яхши билим олган Вадим 1955 йилда Нукусдаги Республика ўлкашунослик музейида иш фаолиятини бошлади. Тани?ли рассом И.В. Савицкий номи берилган ушбу масканда у маданий ёдгорликларнинг тар?иботчиси сифатида эл назарига тушди.
Бу ва?тда Нукусда Ўзбекистон Фанлар академияси ?ора?алпо?истонни комплекс ўрганиш институти фаолият юритаётган бўлиб, сер?айрат тад?и?отчини янги ишга таклиф ?илдилар. Шу даврда Жанубий Орололди минта?асида академик С.П. Толстов ра?барлигида Хоразм археология ва этнография экспедицияси ?ам кенг кўламдаги ишларни олиб бормо?да эди. Натижада фидойи олимлар билан танишган ва ?амкорлик ?ила бошлаган Вадимни соби? иттифо? Фанлар Академиясининг Этнография институти аспирантурасига юбордилар. Москвада назарий билимларни ўрганиш билан бир даврда Хоразм Археология Этнография Экспедицияси ходимлари ?атори ?азишмаларда ?атнашаётган Вадимда этнография билан бир ва?тда археологияга ихлос ортди.
1959 йилда фан номзоди илмий даражасини олиб Нукусга ?айтиб келган Вадим Николаевични Ўзбекистон Фанлар Академияси ?ора?алпо?истон бўлими Тарих, тил ва адабиёт институтига катта илмий ходим лавозимига ишга олдилар. Бир йилдан кейин у “Археология” бўлими мудири ва сўнгра директор ўринбосари вазифасига кўтарилди ва мазкур вазифаларни 20 йил давомида сид?идилдан бажарди. Устюрт ?ирларидаги кўп йиллик изланишларини якунлаб, 1992 йилда «Ўрта асрларда Орол-Каспий денгизлари орали?ида яшаган чорвадор-овчилар» мавзусида докторлик диссертациясини мувафа??иятли ё?лади.
1992 йилда В.Н. Ягодин Ўзбекистон Фанлар Академияси ?ора?алпо?истон бўлимининг Тарих, археология, этнография институти директори лавозимига тайинланди. Шу билан бир ва?тда у институтнинг “Археология” бўлими мудири сифатида самарали фаолиятини давом эттирди. Эндиликда академик Собир Камолов, тани?ли археологлар Юрий Петрович Манилов, Наримон Юсупов, Мирзамурод Мамбетуллаев, Ермек Бижанов, ?айраддин Хўжаниёзов каби ?амкасблари билан бир ?аторда, Россиялик (Юрий Петрович Раппопорт, Марианна Александровна Итина, Миллица Георгиевна Воробьева, Глеб Петрович Снерсарев, Валерий Александрович Тишков, Тельман ?осимович Хўжаев ва бош?алар), Австралиялик (Свен Хельмс, Алисса Беттс), Франция, Иордания олимлари билан кенг кўламли ?амкорлик ?ила бошлади. У астралиялик олима Алисса Беттс билан ?амкорликда ?уйи Амударё бўйларида археологик тад?и?отлар ўтказиб, шулар асосида “Хоразмнинг тилла ?ал?аси” номли китобини нашр ?илдирди.
Ўзбекистон муста?илликга эришган бир паллада, барча ?удудлар каби ?ора?алпо?истонда ?ам хал?имизнинг ўтмиш тарихини ўрганиш, ўзлигини англашнинг манбааси бўлган ?адриятларни тиклаш масалаларига эътибор ортди. Натижада профессор В.Н. Ягодин ёш олимларни тарих, археология ва этнография фанларининг долзарб муаммоларини ўрганишга жалб ?илиш, уларга зарур назарий-услубий ёрдамни кўрсатишдан чарчамади. 1994-2012 йилларда институт ?ошида фаолият кўрсатган Ихтисослаштирилган кенгаш раиси ўринбосари ва раиси сифатида 60 га я?ин ёш тад?и?отчиларга номзодлик диссертацияларини ё?лашда шахсан ёрдам берди.
1997 йилда Хива ша?рининг 2500 йиллиги нишонланиши муносабати билан В.Н. Ягодин ўз ?амкасблари М.М. Мамбетуллаев ва ?.Х. Хўжаниёзов билан биргаликда ?алъанинг энг ?адимги маданий ?атламларни чу?ур ўрганиб, асосли илмий хулосаларни берди. Шу билан бир ?аторда Хоразмнинг ?адимги тарихига оид ?азорасп, Мизда??он, ?айвон?алъа, Хумбузтепа каби ёдгорликларни текшириш давом эттирилди. Айни?са, Беруний туманидаги Тошхирмон во?асида топилган О?шахан (?аза?лижат?ан) ?алъаси ?аробаларини 11-12 метрлик тупро?-?ум остидан очиб, ўрганиш катта ме?нат талаб ?илди. Австралия археологлари кўмагида йигирма йилдан орти? ва?т давомида олиб борилган изчил тад?и?отлар тарих фанини янги маълумотлар билан бойитди. 2000 йилнинг 10-12 октябрида Эллик?алъа тумани маркази Бўстон ша?рида ўтказилган “?адимги Хоразм цивилизацияси жа?он маданияти тарихи — “?адимги Тошхирмон вохаси археологияси” мавзусидаги илмий семинар В.Н. Ягодиннинг бевосита ташаббуси ва ра?намолигида ташкил этилди. 2015 йилга режалаштирилган Хоразмнинг ?адимги пойтахт ?алъаларидан бири деб тахмин ?илинган О?шахан?алъа археологик экспедицияси фаолиятининг 20 йиллигини нишонлаш тадбирларига бош бўлиш, за?маткаш олимга насиб ?илмади.
Вадим Ягодин Устюрт, ?уйи Амударё бўйларидаги кўплаб ?аълаларда шогирдлари билан археологик ?азишмалар олиб бориб, шулар асосида нафа?ат ватанимиз нашриётларида, балки Россия, ?озо?истон,Англия, Асвтралия,Франция давлатларида ?ам кўплаб ма?олалар, китоблар нашр этдирди.
Профессор В.Н. Ягодин кўп йиллар давомида ?ора?алпо?истон Давлат университети, Нукус Давлат педагогика институтида талабларга сабо? ?ам берди. Тарих фанидан Давлат Аттестация Комиссияларига раислик ?илди. Серма?сул ижодкор сифатида 150 дан орти? илмий ишларни ёзди ва нашр эттирди. У “?ора?алпо?истонда хизмат кўрсатган маданият ходими” (1977) ва “Фан арбоби” (1983) унвонларига сазовор бўлди. Россия, Австралия, Иордания археологлар жамиятларининг тан олинган фаол аъзоси эди.
У ёшларни ?ўллаб ?увватлар, илмда холислик тарафдори бўлиб,ана шу фазилатлари боис ?ам кўплаб тарихчилар ме?рини ?озонганди.?урбонбой Собиров, Комилжон Худойберганов, ?удрат Машарипов, Нилуфар Эгамбердиева, Ба?ром Саъдуллаев каби яна кўплаб Хоразмлик археологлар шу боисдан Ягондинни чексиз ?урмат ?илишарди.
Фидойи инсон, билимдон олим, устоз, мураббий-педагог Вадим Николаевич Ягодининг ?отираси хамиша ?албимизда са?ланиб ?олади, деб ишонамиз.

МАДРА?ИМ МА?МУДОВ,
УМИД БЕКМУ?АММАД